In de vorige blog hebben we het uitgebreid over de eerste indruk van een advertentie gehad en wat het meeste opvalt. In dit blog willen we drie advertentietypes bespreken, wat er gebeurt in onze hersenen als we deze advertenties zien en wat hun effecten zijn.
Het eerste type is het meest vanzelfspreken, de upfront ad. Het laat gelijk zien waar een commercial over gaat. Je laat direct zien wat je promoot en het is typisch voor de productadvertentie waarvoor je adverteert! Het is hetzelfde als andere advertentietypes in dezelfde categorie en verschillend van advertenties in andere categorieën.

Het tweede type is de False front ad: dit zijn misleidende advertenties waarin het lijkt alsof iemand adverteert voor een andere productcategorie. Hierbij is het niet typisch voor de productcategorie waarin wordt geadverteerd.

En als allerlaatst: de Mystery ads. Men weet nog niet waar de advertentie over gaat, zij moeten meer moeite doen om erachter te komen wat er daadwerkelijk gaande is.

Al deze advertentietypes zijn gelinkt aan de “Human Associative Memory Theory”: onze hersenen hebben verschillende nodes aan informatie die samen zijn opgeslagen. Hieronder staat een associative network voor New York City en alle informatie die door je hoofd kan schieten. Als een advertentie een van deze nodes laat zien, wordt het concept New York City eerder actief.

Een upfront ad kan makkelijke te linken zijn aan verschillende termen. Een mystery ad is lastig om te linken aan informatie die we al hebben, dus heeft iemand meer tijd nodig om erachter te komen wat er gaande is. False front ads lijken misschien heel makkelijk te linken, maar als je lang genoeg kijkt zie je dat de adverteerder je voor de gek houdt.
Hoe iemand een advertentie evalueert heeft te maken met hoe lang men naar de advertentie kijkt. Bovendien is het zo dat men van zekerheid houdt en onzekerheid liever vermijd. Deze waardering van zekerheid kan overvloeien naar de advertentie (het spill-over effect). Dit effect is een van de redenen om gebruik te maken van een advertentie die iemand begrijpt.
Advertentietypes en hun effectiviteit
Op korte termijn zal iemand een advertentie meteen begrijpen of denken te begrijpen bij upfront en false front ads. Wanneer iemand de optie krijgt om wat langer te kijken naar de advertentie zal diegene er toch achter komen dat de false front ad niet klopte. En dit zorgt weer voor minder waardering. Op lange termijn wordt de false front ad dus minder positief geëvalueerd. Men waardeert de mystery ad dan weer wel omdat deze goed te begrijpen is.
Kortom: een korte advertentie snel laten zien? Een upfront/false front ad zal het prima doen. Heeft de consument meer tijd om jouw advertentie te bekijken? Dan staat de upfront ad op één, is een mystery ad nog een goede optie maar is een false front ad geen goed plan.