3 opvallende advertentietypes

In de vorige blog hebben we het uitgebreid over de eerste indruk van een advertentie gehad en wat het meeste opvalt. In dit blog willen we drie advertentietypes bespreken, wat er gebeurt in onze hersenen als we deze advertenties zien en wat hun effecten zijn.

Het eerste type is het meest vanzelfspreken, de upfront ad. Het laat gelijk zien waar een commercial over gaat. Je laat direct zien wat je promoot en het is typisch voor de productadvertentie waarvoor je adverteert! Het is hetzelfde als andere advertentietypes in dezelfde categorie en verschillend van advertenties in andere categorieën.

Het tweede type is de False front ad: dit zijn misleidende advertenties waarin het lijkt alsof iemand adverteert voor een andere productcategorie. Hierbij is het niet typisch voor de productcategorie waarin wordt geadverteerd.

En als allerlaatst: de Mystery ads. Men weet nog niet waar de advertentie over gaat, zij moeten meer moeite doen om erachter te komen wat er daadwerkelijk gaande is.

Al deze advertentietypes zijn gelinkt aan de “Human Associative Memory Theory”: onze hersenen hebben verschillende nodes aan informatie die samen zijn opgeslagen. Hieronder staat een associative network voor New York City en alle informatie die door je hoofd kan schieten. Als een advertentie een van deze nodes laat zien, wordt het concept New York City eerder actief.

Een upfront ad kan makkelijke te linken zijn aan verschillende termen. Een mystery ad is lastig om te linken aan informatie die we al hebben, dus heeft iemand meer tijd nodig om erachter te komen wat er gaande is. False front ads lijken misschien heel makkelijk te linken, maar als je lang genoeg kijkt zie je dat de adverteerder je voor de gek houdt.

Hoe iemand een advertentie evalueert heeft te maken met hoe lang men naar de advertentie kijkt. Bovendien is het zo dat men van zekerheid houdt en onzekerheid liever vermijd. Deze waardering van zekerheid kan overvloeien naar de advertentie (het spill-over effect). Dit effect is een van de redenen om gebruik te maken van een advertentie die iemand begrijpt.

Advertentietypes en hun effectiviteit

Op korte termijn zal iemand een advertentie meteen begrijpen of denken te begrijpen bij upfront en false front ads. Wanneer iemand de optie krijgt om wat langer te kijken naar de advertentie zal diegene er toch achter komen dat de false front ad niet klopte. En dit zorgt weer voor minder waardering. Op lange termijn wordt de false front ad dus minder positief geëvalueerd. Men waardeert de mystery ad dan weer wel omdat deze goed te begrijpen is.

Kortom: een korte advertentie snel laten zien? Een upfront/false front ad zal het prima doen. Heeft de consument meer tijd om jouw advertentie te bekijken? Dan staat de upfront ad op één, is een mystery ad nog een goede optie maar is een false front ad geen goed plan.

4 tips om te starten met social media recruitment

Naast traditionele manieren van recruitment wordt ook social media tegenwoordig veel gebruikt om mensen te werven. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van employer branding, om de employee value proposition te verspreiden (lees vooral in dit blog meer over employer branding).

Met de groei van het aantal social media-gebruikers neemt social media recruitment uiteraard ook toe. Niet geheel verrassend dat driekwart van de mensen tussen de 18 en 34 hun meest recente job dan ook via social media hebben gevonden.

Definitie

Social recruitment is een methode om social media platforms als talentenpool of als locatie voor het adverteren van vacatures te gebruiken. Je identificeert en recruit zowel passieve als actieve kandidaten op Facebook of LinkedIn. Welk platform je ook gebruikt, social recruiting is een goede manier om baanzichtbaarheid en merkbekendheid te vergroten.

Manieren om social media recruitment te gebruiken

Natuurlijk kun je verschillende platforms voor verschillende doeleinden gebruiken. Je zou de volgende stappen kunnen volgen om gestructureerd te starten:

  1. Kies het beste platform om jouw publiek te bereiken. Combineer! Denk aan wat informelere foto’s van je werkplek op Instagram en een meer serieuze vacature op LinkedIn.
  2. Target de kandidaten die je nodig hebt. Op deze manier bereik je alleen geschikte kandidaten en besteed je je budget optimaal. Selecteer aan de hand van een eisen. Zo bespaar je tijd en kosten bij zowel de werving als het achteraf sorteren van kandidaten.
  3. Creëer een contentkalender. Baken af wat je deelt op welk platform en wat je waar deelt. Zorg ook dat je interactie mogelijk maakt op basis van je content!
  4. Laat je kandidaten niet wachten! Reageer snel, ga snel in gesprek en geef snel duidelijkheid.

Calls To Action (CAT’s) spelen een belangrijke rol wanneer je social media gebruikt voor recruitment. Natuurlijk reageren werkzoekenden op een natuurlijke manier op posts die echt interessant zijn, maar je wil ook graag dat ze een actie uit gaan voeren. Als je een vacature plaatst, vergeet dan niet een activerend bericht erbij te plaatsen!

De voordelen van Google for Jobs

Ongeveer 70% van de werkzoekenden begint in Google. Tegenwoordig is het zo dat er, in plaats van een lijst met zoekresultaten, een door Google samengesteld overzicht tevoorschijn komt met vacatures: Google for Jobs. Met behulp van Google for Jobs kun je de weergave van beschikbare vacatures optimaliseren door te filteren op verschillende eigenschappen. Op deze manier kun je zoeken op de meest relevante banen!

De vacaturebank verschijnt boven organische zoekresultaten wanneer er vacature gerelateerde zoektermen worden gebruikt. Google heeft bovendien een heleboel data beschikbaar om de vacatures zo goed mogelijk op jou aan te sluiten. Denk aan eigenschappen als woonplaats, maar ook voorkeur voor aantal werkuren en sector.

Jouw vacatures zichtbaar dankzij Google for Jobs

Ook voor werkgevers brengt de tool veel voordelen met zich mee. Vacatures op eigen website werden eerder minder snel gevonden, omdat grotere vacaturesites vaak bovenaan de zoekresultaten kwamen (dankzij zoekmachine optimalisaties). Dankzij Google for Jobs hebben de kleinere bedrijven ook de kans om gewoon op basis van hun eigen pagina’s reacties te krijgen op hun vacatures.

Belangrijk: wil jij gebruikmaken van Google for Jobs? Denk dan wel aan de volgende dingen op jouw website.

Ten eerste, maak gebruik van structured data en zorg dat dit op orde is. Een tool die je hiervoor kunt gebruiken is schema.org. Zorg er bovendien voor dat Google jouw website kan indexeren.

Ook moet je zorgen voor een duidelijke plaatsingsdatum, omschrijving, informatie over de organisatie, locatie en titel van de vacature. Al deze informatie moet er verplicht in staan.

Tot slot waardeert Google extra informatie; zij vinden het belangrijk dat jouw vacature zich onderscheidt van de anderen. Denk daarom bijvoorbeeld aan het toevoegen van een salaris, het dienstverband en de vacature ID om nog beter zichtbaar te zijn voor werkzoekers! Uiteraard kijkt Google ook naar de SEO-opbouw van de vacatureteksten, dus blijf daar ook altijd op letten.

Augmented Reality in de marketingwereld

Augmented Reality gebruiken is al een aantal jaren helemaal hip en happening in de marketingwereld. De benodigdheden: een telefoon of tablet/pc met camera en jouw natuurlijke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de Pokémon Go trend: een virtuele Pokémon wordt zichtbaar in een fysieke realiteit. In de literatuur wordt de volgende definitie gegeven aan Augmented Reality:

“The superposition of virtual objects on the real environment of the user” (Faust et al., 2012)

Voorbeelden van Augmented Reality

In dit blog zullen we vooral bespreken hoe AR wordt ingezet voor branding en een ultieme klant-ervaring. Er zijn inmiddels al ontzettend veel voorbeelden te noemen! Zo kun je bij Pearl.nl online je bril passen met behulp van je camera. Een virtuele bril wordt zichtbaar op je gezicht en je kunt hem van verschillende kanten bekijken. Ook kun je in de “Douglas beauty mirror” in de app ontdekken welke kleur lipstick het beste bij jouw gezicht past.

Maar ook steeds meer restaurants gaan AR gebruiken. Restaurant Wahaca in de UK was de eerste met een AR menu. Met een QR code opende je de kaart – en daarmee ook een hele AR ervaring. De co-founder van Wahaca heet je persoonlijk welkom en vertelt meer over het menu. Ook kun je meer informatie krijgen over het gerecht, zoals foto’s van de gerechten, ingrediënten en allergenen.

Dit ziet er allemaal goed uit en werkt uiteraard mee aan een uitstekende customer experience. Een aantal dingen zijn echter wel belangrijk om rekening mee te houden wanneer je dit ook toe wilt passen op jouw eigen product.

Augmented Reality en onderzoek

Zo moet je zowel zorgen dat er sprake is van fysieke controle en een eigen omgeving in de tool. Dit betekent respectievelijk dat, bijvoorbeeld bij Pearle.nl, klanten hun gezicht moeten kunnen bewegen waarbij de bril mee beweegt en het product moeten kunnen passen in hun eigen omgeving. Als dit niet beide het geval is, heeft het volgens de wetenschap geen meerwaarde t.o.v. een traditionele webfoto van het product.

Concluderend

Augmented Reality is meer dan zomaar iets nieuws in de gaming wereld of voor entertainment. Het wordt een van de belangrijkste spelers in sales en marketing innovaties! Met behulp van AR kunnen toekomstgerichte bedrijven de customer experience upgraden, wat leidt tot meer sales!

3 handige KPI’s om jouw contentstrategie mee te beoordelen

We nemen je deze weken mee in de wereld van contentmarketing. Wat wij hebben laten zien is nog maar een klein gedeelte van wat er allemaal verteld kan worden over dit onderwerp. Een van de onderwerpen die we nog aan willen snijden is misschien wel een van de lastigste: hoe meet je de effectiviteit van jouw contentstrategie?

Waarom is het zo lastig? Als je inmiddels een helder beeld hebt van contentmarketing zal dit snel bij je opkomen: het is hartstikke crossmediaal (verschillende kanalen tegelijkertijd). De effectiviteit van al die verschillende kanalen tegelijkertijd is bijna niet te meten.. Eén ding weten we in elk geval zeker: uit onderzoek blijkt dat marketingactiviteiten zonder directe promotie op lange termijn een positief effect hebben op verkoopcijfers (Rust en Verhoef, 2005).

Toch noemen we een aantal Key Performance Indicators (KPI’s) die je kunt gebruiken als maatstaf. We delen deze KPI’s op in drie delen:

Geconsumeerde content

Deze eerste KPI meet of mensen de content bekijken of lezen. Dit meet je bijvoorbeeld door het aantal nieuwe bezoekers te bekijken, de bounce rate (het percentage van alle sessies op uw site waarbij gebruikers slechts één pagina hebben bekeken en slechts één verzoek aan de Analytics-server hebben geactiveerd) en de tijd die bezoekers doorbrengen op een website. Dit zegt namelijk wat over de kwaliteit van het bezoek!

Gedeelde content

De tweede KPI gaat eigenlijk vooral over de viraliteit van de content. Deelt men het bericht? Vinden mensen het leuk? Je ziet of de content wordt gewaardeerd. Dit is te meten door te kijken hoe vaak een bericht is gedeeld, of het bericht veel connecties heeft bereikt (denk bijvoorbeeld aan LinkedIn; je kunt precies zien in welke netwerken je bericht terecht is gekomen). Ook comments en mentions zijn belangrijke metrics.

Binnen LinkedIn kun je de demografische gegevens bekijken van de mensen die jouw bericht hebben bekeken

Conversie van content

Heeft het zin gehad dat jouw content werd geconsumeerd? Uiteindelijk maak je de content onderaan de streep uiteraard om een conversie te behalen. Je kunt dit meten aan de hand van de aanmeldingen voor een nieuwsbrief op je website, het aantal downloads van een whitepaper/ebook, retention rates en directe sales!

Het blijft lastig om de effectiviteit van contentmarketing te meten, maar met deze bloig hebben we je proberen te voorzien van de gemakkelijkste handvaten per content-fase. Hopelijk hebben we je overtuigd van de zin van contentmarketing na deze serie!

Meer weten over Yellowhawk en wat wij doen? Neem vrijblijvend contact op via ons contactformulier!

Storytelling in je contentstrategie: een must?

Vanuit onszelf hebben we automatisch de drang om ons persoonlijke verhaal te vertellen wanneer ons wordt gevraagd om een ervaring (met een product). Wanneer je in gesprek bent met iemand en je wilt diegene overtuigen van een product, ga je logischerwijs niet alle productkwaliteiten opsommen. We vertellen onze persoonlijke ervaring in een bepaalde context, we maken het allemaal wat mooier en we laten onze emotie spreken. En ook voor een contentstrategie is dit van belang: om een contentstrategie geloofwaardig en herkenbaar te maken voor klanten kun je gebruik maken van storytelling.

De definitie van storytelling is: “het opbouwen van een verhaal voor een merk met als doel de klant in aanraking te brengen met de kennis/visie van de organisatie (Postma, 2016). Het is een moderne contentmarketing-key om klanten aan te trekken en vervolgens in eigen community te houden.

Het maken en delen van content door middel van een verhaal is een manier om net iets verder te gaan dan zomaar adverteren. “The value of a good story is priceless”, zegt auteur Hermansson (2008). En daar had hij het aardig bij het juiste eind. Er zijn tegenwoordig zoveel platforms waarop men wordt blootgesteld aan merken: producten worden steeds sneller, duurzamer en beter. Hoe val je nog op? Met storytelling “vermenselijk” je jouw organisatie en maak je een bedrijf toegankelijk.

Wat gebeurt er bij storytelling?

Men bouwt emotionele associaties op met je merk en begrijpt het merk beter bij storytelling. Een kenmerk van storytelling is namelijk het bouwen van connecties met klanten en medewerkers, door het oproepen van emoties en gevoelens. Ieder merk heeft een verhaal te vertellen, en marketeers gebruiken dit verhaal veelal voor klant-productbinding (Du plessis, 2015). Voor zo’n klant-productbinding moet je betrokken worden in het verhaal.

Zoals Simon Sinek noemt in zijn boek Start with why: “Mensen kopen niet wat je doet, ze kopen waarom je het doet” (zie ook het artikel over de big ideaL). Neem bijvoorbeeld Apple: de producten zijn niet per se beter dan die val Dell: de reden dat veel mensen toch voor Apple gaan is hun verhaal. Het “doorbreken van status, anders denken”.

Bovendien koopt men van dit merk om bij de groep te horen die dit verhaal aanhangt, een stukje shared expression (Sinek, 2009; Herstein & Zvilling, 2011). Men bouwt een band met het merk niet door de geweldige productdetails, maar door ervaringen, metaforen en verhalen.

Deze website van Coca-Cola is een en al storytelling. Ze spelen in op actualiteiten en vertellen bijvoorbeeld over de sociale impact die ze willen maken met het merk. Door dit te delen vertellen ze een persoonlijk verhaal, maar laten ze ook zien dat ze belangrijke kernwaarden hebben.

Samengevat, is storytelling een must? Wij denken van wel. Je kunt dit op verschillende manieren concreet maken: denk aan een voorstelronde van je team(s), cases of een persoonlijk verhaal waarom het bedrijf is opgericht. Zorg ervoor dat iedereen jouw verhaal kent!

Starten met contentmarketing: het Contentmarketing Framework

In de vorige blog hebben we je verteld waarom er alle reden toe is om te beginnen met contentmarketing. Om een eenvoudige start te maken met je plan willen we het Contentmarketing framework bespreken: van begin tot eind nemen we je mee en leggen we uit wat bij welke stap past!

Interne organisatie

Voordat je begint is het belangrijk om goed af te spreken wie de leiding neemt, wie de content creëert en of er sprake is van eenzelfde visie tegenover de content. In de ene organisatie heb je één verantwoordelijke (zoals een content marketeer), in de andere wordt de content ontwikkeld door verschillende experts. Zorg er in elk geval voor dat er één eindverantwoordelijke is die het overzicht houdt: wanneer wordt wat geplaatst en welke termen scoren SEO-wise goed?

Productie en distributie van content

Het is belangrijk dat je onderzoekt en bepaalt welke content past bij een buyer persona en bij de buyer journey. Daarvoor ontwikkel je deze uiteraard eerst!

Behoeften van de doelgroep

De buyer persona is een gedetailleerd profiel van fictieve personen die de producten of diensten van een organisatie willen kopen. In het profiel staan zowel demografische kenmerken (leeftijd/geslacht) als inzichten over informatiebehoeften (zoekgedrag). Een goede buyer persona is specifiek en goed gedefinieerd! We hebben een format ontwikkeld om te gebruiken als kapstok:

Om de content aan te bieden op het juiste moment is het goed om de buyer’s journey te kennen. Dit is het onderzoeksproces van potentiële klanten, bestaande uit de awareness, consideration, decision en retention fase.

Naast de behoeften van de doelgroep zijn ook de doelstellingen van de business van belang. Ben je onderscheidend genoeg? Heeft men jou wel nodig? Of heb je überhaupt nog geen helder doel voor ogen?

Business doelen

Het primaire doel van marketing is uiteraard het verkopen van een product of dienst. Vaak gebeurt dit dankzij merksaillantie, een dure term voor de mentale beschikbaarheid van een merk. Het leidt ertoe dat er aan een merk wordt gedacht in een koopsituatie: als een merk mentaal beschikbaar is komt dit meestal door associaties in het geheugen. Met behulp van contentmarketing hoop je deze geheugenassociaties te versterken!

Merksaillantie wordt voornamelijk opgebouwd als er sprake is van onderscheidende content. Het heeft te maken met de hoeveelheid prikkels men tegenwoordig krijgt per dag en hoe zij hiermee omgaan. Het definiëren en differentiëren van een merk is essentieel bij contentmarketing. Als je een duidelijke big ideal hebt kan dit een krachtig hulpmiddel zijn: je gaat nadenken over je kenwaarden. Op basis van de doelstellingen van een business en de behoeften van de doelgroep bepaal je welke content past bij de buyer persona/journey en bij welke media het past.

Effectieve contentmarketing

Tot slot wil je de effectiviteit van jouw content meten. In een volgend blog geven we je handige KPI’s mee om jouw contentstrategie te meten!

Boost je webshop met automation tool Klavyio

Klavyio is een automation tool om gepersonaliseerde berichten te sturen naar de bezoekers van een webshop. Het houdt alle data op één plek, waardoor je je publiek overzichtelijk in kunt zien en makkelijk gepersonaliseerde berichten stuurt. Met behulp van de tool kun je er op een eenvoudige manier voor zorgen dat jouw klanten zich gezien en persoonlijk aangesproken voelen.

Bepaalde strategieën zijn makkelijk toe te passen met behulp van Klavyio. Denk bijvoorbeeld aan welkomst e-mail flows, e-commerce segmentatie, birthday campaigns en verlaten winkelwagentje e-mails. Op deze laatste zoomen we in!

Een bekend probleem: een websitebezoeker vult wel een winkelwagentje, maar rekent vervolgens niet af. Met behulp van de automation tool van Klavyio probeer je de klant te triggeren om toch de transactie te maken. Het programma stuurt gepersonaliseerde herinneringsmails (zie afbeelding) naar de desbetreffende persoon om dit te bereiken. Wanneer je als bedrijf een hoog start checkout percentage hebt maar de conversie uit blijft zou dit voor jou de uitkomst kunnen bieden.

De aanpak

In samenwerking met Qlikflow gebruiken wij deze tool voor verschillende klanten. Bij de start kijken we eerst samen naar de doelstellingen van het bedrijf. Waar wil je bij geholpen worden en hoe gaan we daar komen?

Als er inderdaad veel mensen zijn die niet afrekenen terwijl ze wel hun winkelmandje vullen starten we een pilot met persoonlijke mails. Eerst schetsen we een ideale flow chart en bepalen we welke boodschap je per e-mail wilt communiceren. Als dat afgestemd is, maken we een technische setup en schaffen we de licentie aan. Tussentijds houden onze experts het proces in de gaten en sturen ze bij waar dat nodig is.

Bijsturen

We A/B testen met e-mails om de allerhoogste click through rate te vinden. Daarnaast zetten we soms referral-code campagnes in (daarbij krijg je na het aanraden van een product een kortingscode). We bouwen aan verschillende tactieken voor het juiste resultaat, maar bovenal is creatie altijd leading! Zorg voor een goede e-mail. Ludiek, creatief – wees onderscheidend. De mail moet opvallend en catchy zijn!

Na de pilot zie je snel goede resultaten. Eerst moet het altijd een beetje op gang komen, maar daarna maakt het zeker een verschil. We zien de resultaten niet alleen terug in transacties, maar ook in extra engagement met de klant: deze voelt zich gezien door de personal touch.

Wat is een ROAS?

Een ROAS betekent Return On Ad(vertisement) Spend. Het kan de effectiviteit van jouw campagne bepalen en het is een Key Performance Indicator (KPI) die vaak wordt toegepast. Op basis van de ROAS kun je bepalen hoe goed jouw campagnes het doen en hoe een performance marketing strategie verbeterd kan worden.

De ROAS wordt bepaald aan de hand van de volgende formule:

ROAS = opbrengst van een campagne / de kosten van deze campagne. Wanneer een campagne €3.000 heeft opgebracht en hier €500 budget voor in is gezet, is de ROAS dus €3.000/€500 = 6.

Het is lastig om te bepalen wat nou echt een goede ROAS is, omdat dit vaak per adverteerder verschilt. Wat voor de ene adverteerder acceptabel is, hoeft niet acceptabel te zijn voor de ander.

Je kunt onderscheid maken tussen je huidige ROAS en degene die je wilt bereiken, ook wel je doel-ROAS. Vanuit Google Ads kun je hier daadwerkelijk op sturen, waarbij het algoritme stuurt op de juiste zoekopdrachten om aan de ingestelde ROAS te kunnen voldoen.

Waarom sturen we op ROAS?

Vaak kloppen e-commerce klanten bij ons aan met een duidelijk doel: hun omzet laten groeien. Bob en Tim hebben in een eerder blog verteld over klanten die als doel hebben meer (kwalitatieve) leads te genereren. Dit is voornamelijk gefocust op het bereiken van een bepaalde CPA, omdat er niet direct sprake is van verkoop. In het geval van klanten die hun focus hebben liggen op opbrengst, sturen we vaak op de ROAS.

Waarom gebruiken we deze maatstaf?

Zie het als een soort maatstaf, een kapstok. Aan de hand van de ROAS weten we of we wel of niet bij moeten sturen. Op deze manier optimaliseren we de campagnes dusdanig dat we het hoogst haalbare resultaat genereren. Met deze maatstaf heb je een vertrekpunt om het over te hebben, een soort houvast. Is de campagne succesvol geweest? En waarom?

Onze aanpak

Wij zeggen als Yellowhawk eigenlijk nooit “dit is een goede ROAS over het algemeen”. Zoals al eerder vermeld is het ontzettend situatiegebonden. Onze ene opdrachtgever heeft bijvoorbeeld te maken met een veel kleinere productprijs dan de ander, omdat de een een product van twintig euro verkoopt en de ander een product van 400 euro. Ook is het heel erg afhankelijk van de marge die op het product verdiend kan worden.

Hoe lager je een ROAS inzet, hoe meer opbrengst je eruit kunt halen. We proberen altijd een minimum niveau te halen: wanneer een doel wordt verlaagd, gaan campagnes aan meer veilingen meedoen (en is het systeem minder selectief).

Je kunt het target tussentijds aanpassen. Als we dit naar beneden bijstellen, dan betekent het dat je dus potentieel gezien ook kan groeien qua opbrengst. Zien wij dat een account onder het minimum target van bijvoorbeeld twee dreigt te zakken? Dan is dat voor ons een duidelijke red flag en gaan we de campagnes zo snel mogelijk stabiliseren.

Ben jij klaar om te groeien? Neem contact met ons op en ontdek wat we voor jouw e-commerce business kunnen betekenen!

De betekenis en waarde van marketing automation

We geven het eerlijk toe, marketing automation klinkt wat abstract. Toch is het té belangrijk om er geen aandacht aan te geven! Het is namelijk een van de krachtigste tools om te gebruiken en het kan de winstgevendheid van jouw campagne een enorme boost geven. Wil jij jouw kosten verlagen, relevante informatie tonen en omzet verhogen? Lees dan snel verder!

Even terug in de tijd. Weet je nog hoe we ooit begonnen met een online nieuwsbrief? Een – nog steeds best – effectieve manier om je klantenbestand in een rap tempo te bereiken. Toch is er een keerzijde. Veel berichten zullen niet altijd helemaal aansluiten bij al jouw lezers.

Marketing automation, it’s in the name: het automatiseren van je marketingprocessen. Alle digitale kanalen kunnen samen worden beheerd, zodat ze vanaf een centraal punt aangestuurd kunnen worden. Het gaat hier niet alleen om het automatisch aansturen van advertentiecampagnes. Denk bijvoorbeeld ook aan een succesvolle optimalisatie van de customer journey, met uiteindelijk maar één doel: conversie.

Marketing automation yellowhawk

Hoe werkt marketing automation?

Het is mogelijk om een klein script te laden in een website. Op deze manier kun je een bezoeker van jouw website koppelen aan een contactpersoon op de e-maillijst. Elke marketing automation biedt zo’n soort script! De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt gebruik maken van content, SMS-berichten, e-mail et cetera. En dit alles kan gepersonaliseerd worden op basis van data.

We zullen het even voor je schetsen: stel je een webshop voor. Met behulp van marketing automation kun je, op basis van wat iemand recentelijk heeft gekocht, persoonlijke aanbiedingen sturen. Er kan gepersonaliseerd worden. Op deze manier verschijnt de juiste informatie voor de juiste persoon op het juiste moment en bereik je jouw klanten, prospects, leads en volgers gestructureerd.

Wanneer is dit interessant?

Je kunt beter vragen, wanneer is dit niet interessant. Voor bijna elk bedrijf is marketing automation de moeite waard. De houding van de klant is namelijk zodanig veranderd dat de marketeer voor steeds meer uitdagingen komt te staan. Men is minder loyaal, wil sneller resultaat en heeft een dominante mening.

Met behulp van marketing automation is het mogelijk om met software meer leads te genereren. Koppel marketing automation bijvoorbeeld aan een CRM-systeem: op deze manier kun je precies zien welke kanalen, acties en triggers tot een bepaald resultaat hebben geleid bij welke klant!

Met behulp van marketing automation kun je tijd en financiën besparen. Maar liefst 75% van de bedrijven die van deze tool gebruik maken zien hun ROI toenemen!

Aan de slag:

  1. Stel duidelijke verwachtingen op voor jezelf. Ga niet zomaar van start met wat opties, nee: ontwikkel een business case en bepaal je doelstellingen. Kijk vervolgens welke opties bij jouw doelstellingen passen.
  2. Ontwikkel buyer personas om alle content aan te laten sluiten op je doelgroep. Kijk naar bestaande data en naar je doelstellingen: wie wil je bereiken? Wie bereik je nu al? Waar zitten zij? Gebruik het see-think-do-care model om je doelgroep in elke fase te bereiken.
  3. Vertaal de oplossing voor het “probleem” in goede content. Zorg ervoor dat je gevonden wordt en wordt autoritair op jouw vakgebied!

Hebben we je nog niet overtuigd? We hebben overzichtelijk weergegeven wat marketing automation nog meer voor jou kan betekenen!