Storytelling in je contentstrategie: een must?
Vanuit onszelf hebben we automatisch de drang om ons persoonlijke verhaal te vertellen wanneer ons wordt gevraagd om een ervaring (met een product). Wanneer je in gesprek bent met iemand en je wilt diegene overtuigen van een product, ga je logischerwijs niet alle productkwaliteiten opsommen. We vertellen onze persoonlijke ervaring in een bepaalde context, we maken het allemaal wat mooier en we laten onze emotie spreken. En ook voor een contentstrategie is dit van belang: om een contentstrategie geloofwaardig en herkenbaar te maken voor klanten kun je gebruik maken van storytelling.
De definitie van storytelling is: “het opbouwen van een verhaal voor een merk met als doel de klant in aanraking te brengen met de kennis/visie van de organisatie (Postma, 2016). Het is een moderne contentmarketing-key om klanten aan te trekken en vervolgens in eigen community te houden.

Het maken en delen van content door middel van een verhaal is een manier om net iets verder te gaan dan zomaar adverteren. “The value of a good story is priceless”, zegt auteur Hermansson (2008). En daar had hij het aardig bij het juiste eind. Er zijn tegenwoordig zoveel platforms waarop men wordt blootgesteld aan merken: producten worden steeds sneller, duurzamer en beter. Hoe val je nog op? Met storytelling “vermenselijk” je jouw organisatie en maak je een bedrijf toegankelijk.
Wat gebeurt er bij storytelling?
Men bouwt emotionele associaties op met je merk en begrijpt het merk beter bij storytelling. Een kenmerk van storytelling is namelijk het bouwen van connecties met klanten en medewerkers, door het oproepen van emoties en gevoelens. Ieder merk heeft een verhaal te vertellen, en marketeers gebruiken dit verhaal veelal voor klant-productbinding (Du plessis, 2015). Voor zo’n klant-productbinding moet je betrokken worden in het verhaal.
Zoals Simon Sinek noemt in zijn boek Start with why: “Mensen kopen niet wat je doet, ze kopen waarom je het doet” (zie ook het artikel over de big ideaL). Neem bijvoorbeeld Apple: de producten zijn niet per se beter dan die val Dell: de reden dat veel mensen toch voor Apple gaan is hun verhaal. Het “doorbreken van status, anders denken”.
Bovendien koopt men van dit merk om bij de groep te horen die dit verhaal aanhangt, een stukje shared expression (Sinek, 2009; Herstein & Zvilling, 2011). Men bouwt een band met het merk niet door de geweldige productdetails, maar door ervaringen, metaforen en verhalen.
Deze website van Coca-Cola is een en al storytelling. Ze spelen in op actualiteiten en vertellen bijvoorbeeld over de sociale impact die ze willen maken met het merk. Door dit te delen vertellen ze een persoonlijk verhaal, maar laten ze ook zien dat ze belangrijke kernwaarden hebben.

Samengevat, is storytelling een must? Wij denken van wel. Je kunt dit op verschillende manieren concreet maken: denk aan een voorstelronde van je team(s), cases of een persoonlijk verhaal waarom het bedrijf is opgericht. Zorg ervoor dat iedereen jouw verhaal kent!