Starten met contentmarketing: het Contentmarketing Framework
In de vorige blog hebben we je verteld waarom er alle reden toe is om te beginnen met contentmarketing. Om een eenvoudige start te maken met je plan willen we het Contentmarketing framework bespreken: van begin tot eind nemen we je mee en leggen we uit wat bij welke stap past!

Interne organisatie
Voordat je begint is het belangrijk om goed af te spreken wie de leiding neemt, wie de content creëert en of er sprake is van eenzelfde visie tegenover de content. In de ene organisatie heb je één verantwoordelijke (zoals een content marketeer), in de andere wordt de content ontwikkeld door verschillende experts. Zorg er in elk geval voor dat er één eindverantwoordelijke is die het overzicht houdt: wanneer wordt wat geplaatst en welke termen scoren SEO-wise goed?
Productie en distributie van content
Het is belangrijk dat je onderzoekt en bepaalt welke content past bij een buyer persona en bij de buyer journey. Daarvoor ontwikkel je deze uiteraard eerst!
Behoeften van de doelgroep
De buyer persona is een gedetailleerd profiel van fictieve personen die de producten of diensten van een organisatie willen kopen. In het profiel staan zowel demografische kenmerken (leeftijd/geslacht) als inzichten over informatiebehoeften (zoekgedrag). Een goede buyer persona is specifiek en goed gedefinieerd! We hebben een format ontwikkeld om te gebruiken als kapstok:

Om de content aan te bieden op het juiste moment is het goed om de buyer’s journey te kennen. Dit is het onderzoeksproces van potentiële klanten, bestaande uit de awareness, consideration, decision en retention fase.
Naast de behoeften van de doelgroep zijn ook de doelstellingen van de business van belang. Ben je onderscheidend genoeg? Heeft men jou wel nodig? Of heb je überhaupt nog geen helder doel voor ogen?
Business doelen
Het primaire doel van marketing is uiteraard het verkopen van een product of dienst. Vaak gebeurt dit dankzij merksaillantie, een dure term voor de mentale beschikbaarheid van een merk. Het leidt ertoe dat er aan een merk wordt gedacht in een koopsituatie: als een merk mentaal beschikbaar is komt dit meestal door associaties in het geheugen. Met behulp van contentmarketing hoop je deze geheugenassociaties te versterken!
Merksaillantie wordt voornamelijk opgebouwd als er sprake is van onderscheidende content. Het heeft te maken met de hoeveelheid prikkels men tegenwoordig krijgt per dag en hoe zij hiermee omgaan. Het definiëren en differentiëren van een merk is essentieel bij contentmarketing. Als je een duidelijke big ideal hebt kan dit een krachtig hulpmiddel zijn: je gaat nadenken over je kenwaarden. Op basis van de doelstellingen van een business en de behoeften van de doelgroep bepaal je welke content past bij de buyer persona/journey en bij welke media het past.
Effectieve contentmarketing
Tot slot wil je de effectiviteit van jouw content meten. In een volgend blog geven we je handige KPI’s mee om jouw contentstrategie te meten!