Wat is jouw “big ideaL?”

TIPS

“The brands we most admire are built not just on big ideas, but on big ideaLs”

Stel je voor: jij begint een business met een innovatief idee. Je denkt hèt grote gat in de markt te hebben gevonden en met een eigen onderneming de kas te kunnen spekken. De grote merken namen zijn jouw voorbeeld en je verwacht succes want – zij hadden toch ook een origineel idee?

Hoe mooi jouw ideeën ook zijn, Robyn Putter (leider van Ogilvy & Mather Worldwide Creative Council) stelde dat goede merken eerder bouwen op de onderliggende idealen die hen leiden in alle aspecten van het merk en de merkactiviteit. Oftewel: hun big ideaL.

Wat is een big ideaL?

Eigenlijk is een big ideaL een korte zin die de point-of-view (POV) van een merk samenvat. Deze POV wordt voornamelijk gebruikt om “het grote standpunt” van een bedrijf te beschrijven. Het is een gestructureerde vorm die de ethos van een bedrijf laat zien aan haar medewerkers, stakeholders en consumenten. Je kunt het in een paar seconden uitspreken, maar om een sterke, big ideaL te formuleren kun je maanden nodig hebben! Het is simpel, maar niet simplistisch.

Een oefening/handvat gegeven door de bedenkers van dit fenomeen: probeer deze zin eens in te vullen voor verschillende brands. Je zult merken dat dit voor brands met een duidelijke “big deaL” veel makkelijker is om te doen dan voor merken die amper een duidelijke focus hebben:

(Merk/bedrijf) ….. gelooft dat de wereld een betere plek zou zijn wanneer…..” 

Vaak wordt er gedacht dat een winstgevend bedrijf en idealisme niet samengaan. Toch is het zeker niet zo dat het een het ander uitsluit! Uit de geschiedenis blijkt dat veel bedrijven en merken de idealen van hun founders als basis hebben. Zo bedacht Thomas Watson van IBM de slogan “world peace through world trade” en is hieruit een machtig bedrijf gegroeid.

The happySoaps is een mooi voorbeeld van een merk met een duidelijk ideaL: ze gaan de strijd aan tegen plastic.

Eigenlijk is het hartstikke gek als een merk moet kiezen tussen idealisme en winst. Het is juist erg sterk om jouw ideaal hoog te hebben staan, al helemaal in een tijdperk met 24/7 beschikbaar nieuws en internet. Het is makkelijker dan ooit om een mening te delen over een bedrijf, gebaseerd op wat er online beschikbaar is. Bedrijven worden op deze manier gedwongen om transparant te zijn en duidelijk te formuleren waar zij voor staan.

Bovendien zijn consumenten zich meer bewust van wat er gaande is in de wereld op sociaal en maatschappelijk gebied. Zij vinden het belangrijk dat ook bedrijven meewerken aan een betere wereld: de mindset “profit at any cost” wordt dan ook echt niet meer getolereerd.

“The most profitable companies are not the most profit-oriented”

Een ideaal is geen random set van waardes die lastig te onthouden zijn, nee: het is een makkelijk uitgesproken begrip van waar het bedrijf in gelooft.

Winst gebaseerd op een bepaalde mate van idealisme zal sneller sterk en duurzaam zijn. Onderzoek laat zien dat er flink wat waarde zit in een duidelijke big ideaL:

Er is een correlatie tussen het hebben van een “clear big deal” en merkoverweging, positieve opinie en opvallendheid (Mitchel & Shaw, 2010). Bovendien werd 82% van de merken met een big ideaL beoordeeld als beste in hun categorie.

Momenten waarop een sterke big ideaL onmisbaar is:

  • Wanneer je als organisatie een doel moet kunnen verwoorden
    • Stel je ontmoet iemand die de vraag stelt: “Wat haal jij nou uit je werk? Hoe is het om bij jou te werken?” De meeste mensen beantwoorden deze vraag niet per se met de missie van het bedrijf. In het ideale geval zeggen ze iets positiefs of vertellen ze een pakkende anekdote. Een goed geformuleerde ideaL kan hierbij helpen: een makkelijk te onthouden doel, die zowel beschikbaar is voor in het café als bij het gesprek met de aandeelhouder
  • Wanneer een markt een doordachte leider mist
    • Wanneer een markt een duidelijke leider mist, kan de impact van een merk met een duidelijk standpunt enorm zijn. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer omliggende merken vooral concurreren op prijs en functionele voordelen, maar niet zozeer op visie. Een mooi voorbeeld hiervan is Nike: zij laten zien dat functionaliteit een filosofisch gedreven positionering niet uitsluit. Iedereen kan een atleet zijn, dat is hun statement. En juist daaromheen maken zij zichzelf uniek. 

We vroegen aan Roy, owner van Yellowhawk om meer te vertellen over zijn doel met Yellowhawk en wat hem de meeste energie geeft:

Wat is de basis van Yellowhawk?

“Opdrachtgevers geven een deel van hun business uit handen aan ons. Daardoor ontstaat er ‘verbondenheid’ met zowel ondernemer als merk. Als specialist opereren we als het ware als een verlengstuk van organisaties, wat gebaseerd is op verantwoordelijkheid en vertrouwen. Die waarden zijn de basis voor de cultuur binnen Yellowhawk.”

Waar krijg je energie van?

“Hoe marketing resultaat uiteindelijk converteert naar bedrijfsresultaat. We halen veel voldoening uit sterke marketing campagnes, maar wanneer je als team daadwerkelijk een organisatie in positieve zin ziet veranderen… bijvoorbeeld in volume of omzet, dan is dat helemaal fantastisch!”

Jouw Tone of Voice kan een volgende stap zijn nadat je een sterke big ideaL hebt geformuleerd. Wil je meer weten over een goede Tone of Voice? Check it out: https://www.yellowhawk.nl/blog/tone-of-voice

GERELATEERDE BERICHTEN

KENNIS
De voordelen van Google for Jobs
Ongeveer 70% van de werkzoekenden begint in Google. Tegenwoordig is het zo dat er, in…
TIPS
Waarom beginnen met contentmarketing?
Contentmarketing is een van die dingen die vrij snel naar boven komt als je het…
TIPS
Makkelijk adverteren op Instagram: boost je post!
Merken promoten hun content al jaren op social media platforms. Met bijna drie biljoen social…
TIPS
Overtuigend zijn met online marketing
De zes overtuigingsprincipes van Robert Cialdini uit 1984 staan aan de basis van veel online…
TIPS
Employer branding: wacht er niet mee
Employer branding: medewerkers die uitstralen wat de missie van een bedrijf is. Het zijn de…
TIPS
Wat is jouw “big ideaL?”
“The brands we most admire are built not just on big ideas, but on big…
TIPS
De zin van reviews op jouw webshop #2
We hebben je al het een en ander verteld over reviews. Eigenlijk kun je er…
TIPS
De zin van reviews op jouw webshop #1
Reviews, wie leest ze niet. We vinden het fijn om een stukje bevestiging te krijgen,…
1 / 9