De zin van reviews op jouw webshop #1

TIPS

Reviews, wie leest ze niet. We vinden het fijn om een stukje bevestiging te krijgen, gewaarschuwd te worden of te lezen wat anderen vinden van een product. Veel webshops zijn zich hier al van bewust en plaatsen een review-sectie onder hun product. Hoe werkt dat eigenlijk? En hoe kan dit zelfs van invloed zijn op de koopintentie van een websitebezoeker?

We vertellen je wat theorie om je wat meer te vertellen over de aard van een review. Om deze goed te schetsen, maken we ten eerste een duidelijk onderscheid tussen een rating en een review. Een rating is een beoordeling, op basis van een schaal. Je kent het wel, zo’n rijtje met sterren waarbij je een aantal sterren kunt selecteren.

Een review is daarentegen rijkelijk gevuld met sentimentele aspecten – zoals geschreven gevoelens, ervaringen en uiteraard emoties. Consumenten krijgen bij een review eerder een bepaald gevoel bij een product dan wanneer zij alleen een rating zien.

Het verschil tussen een rating en een review visueel zichtbaar op Bol.com

Reviews en EWOM

In de marketingwereld wordt een review ook wel eWOM (Word-of-Mouth)-communicatie genoemd. Deze definitie omvat een heel belangrijk aspect van reviews, namelijk het feit dat een positieve- of negatieve statement beschikbaar is voor ontzettend veel mensen en instituties. Het kan anderen beïnvloedenovertuigen maar ook afschrikken. Bovendien gaat de informatie over je product niet meer alleen van jou naar de consument, maar ook van consument naar consument. Je kunt op deze manier niet meer volledig controleren welke informatie er wordt verspreid.

Uiteraard kunnen reviews ook wisselend emotioneel/rationeel zijn. Je kunt je voorstellen dat je met een ontzettend goede/slechte ervaring een andere review schrijft dan wanneer je “gewoon” laat weten hoe het product nu bevalt. Het type review dat de consument schrijft kan wel degelijk effect hebben op bepaald koopgedrag! Nieuwsgierig?

Type review en koopintentie

Uit vrij recent onderzoek naar impulsief koopgedrag is gebleken dat men eerder impulsief koopt wanneer zij een emotioneel beladen review schrijven (dus extreem positief/negatief). Als webshop zou je hier handig op in kunnen spelen door producten kort na het review-proces aan te bieden! Wanneer de consument bijvoorbeeld op een “review verzenden” knop klikt, zou je een pop-up aan kunnen bieden van een aantal producten:

Bol.com zou dit op deze manier toe kunnen passen na het plaatsen van een review

Vaak wordt er een bedankje zichtbaar nadat een consument een review achter heeft gelaten. Dit lijkt iets heel natuurlijks om te doen, omdat je als webshop graag feedback ontvangt. Toch is het slim om dit goed te overwegen. Zoals eerder gezegd kan een emotioneel beladen review zorgen voor impulsief koopgedrag. Wanneer je een bedankje stuurt, kan dit ervoor zorgen dat deze “beloning” de impulsiviteit wegneemt. Men koopt dan dus minder impulsief na het plaatsen van een review!

Op dit moment toont Bol.com nog een bedankje na het plaatsen van een review

Kort samengevat: wil je iemands koopintentie kunnen beïnvloeden (mits diegene een niet al te neutrale review plaatst), laat dan vooral een aantal andere producten van de webshop zien wanneer de review wordt verzonden en wees voorzichtig met bedankjes.

Wil je meer weten over reviews en wanneer ze worden gezien als nuttig? Lees ook binnenkort “De zin van review op jouw website #2″.

  • Bol.com
  • Hu, N., Koh, N. S., & Reddy, S. K. (2014). Ratings lead you to the product, reviews help you clinch it? The mediating role of online review sentiments on product sales. Decision support systems, 57(1), 42-53.
  • Motyka, S., Grewal, D., Aguirre, E., Mahr, D., De Ruyter, K., & Wetzels, M. (2018). The emotional review–reward effect: how do reviews increase impulsivity? Journal of the Academy of Marketing Science, 46(6), 1032-1051.

GERELATEERDE BERICHTEN

KENNIS
De voordelen van Google for Jobs
Ongeveer 70% van de werkzoekenden begint in Google. Tegenwoordig is het zo dat er, in…
TIPS
Waarom beginnen met contentmarketing?
Contentmarketing is een van die dingen die vrij snel naar boven komt als je het…
TIPS
Makkelijk adverteren op Instagram: boost je post!
Merken promoten hun content al jaren op social media platforms. Met bijna drie biljoen social…
TIPS
Overtuigend zijn met online marketing
De zes overtuigingsprincipes van Robert Cialdini uit 1984 staan aan de basis van veel online…
TIPS
Employer branding: wacht er niet mee
Employer branding: medewerkers die uitstralen wat de missie van een bedrijf is. Het zijn de…
TIPS
Wat is jouw “big ideaL?”
“The brands we most admire are built not just on big ideas, but on big…
TIPS
De zin van reviews op jouw webshop #2
We hebben je al het een en ander verteld over reviews. Eigenlijk kun je er…
TIPS
De zin van reviews op jouw webshop #1
Reviews, wie leest ze niet. We vinden het fijn om een stukje bevestiging te krijgen,…
1 / 9