Waarom beginnen met contentmarketing?

TIPS

Contentmarketing is een van die dingen die vrij snel naar boven komt als je het hebt over – bijvoorbeeld – het genereren van meer leads. Het past bij onze tijd, een tijd waarin we als consument niet meer akkoord gaan met pushberichten vanuit een merk. Informatie wordt op een relevante en vermakelijke manier gebracht bij een consument, en deze kan zo (zelfs onbewust) toch in contact komen met het merk.

Pulizzi en Barret, auteurs van Get content, Get customers definiëren het als volgt: “Content marketing is the art of understanding exactly what your customers need to know and delivering it to them in a relevant and compelling way”.

Waarom is contentmarketing zo noodzakelijk? Dit heeft alles te maken met de afkeer die men heeft tegen openlijke beïnvloedingspogingen of pushberichten zoals reclames. Hoe zit dit precies?

Ten eerste hebben wij een verlangen naar autonomie: we willen zelfstandig bepalen wat we wel en niet doen. Een reclame waarin iemand vertelt dat we toch echt wel dat ene product moeten gaan gebruiken kan iemand tegen gaan staan, omdat we ons niet graag laten vertellen wat we moeten doen. Daarnaast heeft men sowieso geen zin om te veranderen, omdat we houden van consistentie (zie ook de blog over de beïnvloedingsprincipes van Cialdini). Tot slot hebben we een steeds grotere afkeer gekregen tegen het feit dat we voor de gek worden gehouden door reclames.

Dit beschermingsmechanisme kan uitgelegd worden aan de hand van het Persuasion Knowledge Model van Friestad en Wright (1994). We laten je aan de hand van het model zien waarom contentmarketing zo belangrijk is:

Conceptual persuasion knowledge

De eerste fase is de conceptual persuasion knowledge. Dit gaat om de cognitieve herkenning van de boodschap: je herkent dat het een advertentie is en je herkent de bron die erachter zit. In deze fase snap je dat het gaan om een beïnvloedingspoging en dat er een tactiek achter zit.

Attitudinal persuasion knowledge

De tweede fase gaat over jouw attitudinal persuasion knowledge. In deze fase bepaalt iemand hoe met de beïnvloeding om te gaan. De campagne krijgt bijvoorbeeld een negatief oordeel als deze wordt gezien als oneerlijk of ongeloofwaardig.

Na deze twee fases kunnen mensen weerstandsstrategieën op gaan bouwen om juist niet beïnvloed te worden door een commerciële boodschap. Ze kunnen het bericht gaan vermijden, bestrijden of hun eigen positie gaan versterken. Kortom, alle drie niét de reactie waar de advertentie voor bedoeld is.

Als merk wil je deze weerstandsstrategie omzeilen. Je wilt jouw boodschap toch kwijt aan de wereld: je wilt de aanwezigheid van jouw merk vergroten! De oplossing? Een weerstand-neutraliserende techniek. En laat dat nou net contentmarketing zijn.

Yellowhawk voorbeeld contentmarketing
Albert Heijn heeft een mooi voorbeeld van contentmarketing: een tijdschrift met recepten. Uiteindelijk gaan klanten toch onbewust denken aan Albert Heijn!

Met behulp van contentmarketing communiceer je, zonder direct te verkopen of te pushen. Het kan als het ware ingezet worden om een inhoud (ook als commerciële bron) van de afzender te camoufleren, waardoor iemand veel meer open staat voor de inhoud. In de volgende blog geven we je een kapstok om concreet met deze informatie aan de slag te gaan!

GERELATEERDE BERICHTEN

KENNIS
De voordelen van Google for Jobs
Ongeveer 70% van de werkzoekenden begint in Google. Tegenwoordig is het zo dat er, in…
TIPS
Waarom beginnen met contentmarketing?
Contentmarketing is een van die dingen die vrij snel naar boven komt als je het…
TIPS
Makkelijk adverteren op Instagram: boost je post!
Merken promoten hun content al jaren op social media platforms. Met bijna drie biljoen social…
TIPS
Overtuigend zijn met online marketing
De zes overtuigingsprincipes van Robert Cialdini uit 1984 staan aan de basis van veel online…
TIPS
Employer branding: wacht er niet mee
Employer branding: medewerkers die uitstralen wat de missie van een bedrijf is. Het zijn de…
TIPS
Wat is jouw “big ideaL?”
“The brands we most admire are built not just on big ideas, but on big…
TIPS
De zin van reviews op jouw webshop #2
We hebben je al het een en ander verteld over reviews. Eigenlijk kun je er…
TIPS
De zin van reviews op jouw webshop #1
Reviews, wie leest ze niet. We vinden het fijn om een stukje bevestiging te krijgen,…
1 / 9